Bezár
Mezőgazdasági gépek és tartozékok Szolnokon
Mezőgazdasági (kis)gépek Szolnok - Golf center
Belépés

Aranyszabályok az öntözésben, de csak ha szép gyepet szeretne...

Miért öntözzünk?

Hazánk éghajlata száraz kontinentális, amely sokszor szélsőséges, a lehulló csapadék mennyisége nem egyenletes, tehát ha azt akarjuk, hogy gyönyörű füvünk legyen, akkor mindenképpen öntözni kell!

Hogyan Öntözzünk?

Mindig az időjárás figyelembevételével öntözzünk, nagy melegben gyakrabban, normál időszakban kevesebbszer, de egy nagyon fontos szabályt szem előtt kell tartani!

Ha a gyepet gyakrabban öntözzük, de egyszerre kevés vízzel, akkor
a gyökérzete a talaj felső régióiban maradva keresi a tápanyag felszívásához nélkülözhetetlen vizet. Így sokkal sekélyebb réteg áll a rendelkezésére mind a talajban lévő tápanyag és mind a víz felszívásához.

Ha a gyepet ritkábban, de egyszerre nagyobb mennyiségben öntözzük, akkor a gyökérzete a talaj mélyebb rétegeibe is lehúzódik, ami akár 25-30 cm is lehet. Ebből a bőséges rétegből több vizet és több tápanyagot is fel tud szívni a gyep.

Az eredmény sokkal edzettebb, strapabíróbb fű lesz...



Mikor öntözzünk?

Növényélettani szempontból a reggel 5 és 9 óra közötti időszak a legmegfelelőbb, de ez azért is fontos, mert nagy melegben az öntözésre szánt vízmennyiség 50%-a is elpárologhat, illetve a vízcseppek a fűleveleken nagyítóként viselkednek, melyen keresztül a napsugarak kiégethetik a leveleket.

Mi történik akkor, ha túlöntözünk?


Könnyebben szaporodnak el a mohák, illetve elősegítheti a gyep gombás betegségeinek kialakulását.

Milyen az optimális öntözés?

Talajtól függő, de nagy szárazság esetén 15-20 liter a megfelelő mennyiség négyzetméterenként. A lényeg, hogy a víz lejusson a talaj mélyebb rétegeibe, ne pangjon a felszínen...

Mivel öntözzünk?

Ön többféle öntözés közül választhat.

Öntözhet hagyományos föld felszíni módokon, vagy telepített öntöző berendezéssel.

Praktikusság és gazdaságosság szempontjából mindkét esetben ajánlatos nem vízcsapról, hanem fúrott kútból öntöznie és ehhez valamilyen jó teljesítményű szivattyút, vagy házi vízellátó rendszert használnia!

Nézze meg az AJÁNLATUNKAT ide kattintva!



A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.